Oblicz długosć odcinka CD i promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
Marcin: W trójkącie ABC mamy dane: |AC| = 8, |BC| = 12 oraz |ACB| = 120°. Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku BC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC.
27 maj 14:08
Krzysiek60:
27 maj 14:30
Marcin: Ale skoro prowadzimy prostą prostopadłą do boku BC to ta czerwona kreska nie powinna być pod
kątem prostym do AB? i skąd wiem to, ze dzieli mi się to na kąty 90 i 30?
Może to głupie i proste pytanie, ale własnie to jest dla mnie przeszkodą
27 maj 14:46
Krzysiek60: Wedlug mnie nie .Pisze do boku BC
27 maj 15:43
Eta:

1/ w ΔECB : |EB|=h=6
√3 , |EC|=6 to c=
√6√3)2+142 ⇒ c=4
√19
Z podobieństwa trójkątów EAB i CAD z cechy (kkk)
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *6√3*8 ⇒ P=...... |
| | 2 | |
| | 12*8*c | |
R= |
| =..................... |
| | 4P | |
27 maj 17:16
Eta:

Poprawiam zgodnie z treścią
1/ P(ABC)= ..= 24
√3
| | 1 | | 1 | |
P(ACD)= |
| *8*d*sin30o = 2d i P(DCB)= |
| *12*d = 6d |
| | 2 | | 2 | |
2d+6d=24
√3 ⇒
d=3
√3
2/ identycznie jak podałam wyżej.......
27 maj 17:31
Eta:
A
Marcin pewnie już ... poszedł na spacer
27 maj 17:32
Marcin: Zrobiłem te zadanie samemu i nie wchodziłem już tutaj, myslalem, ze bedzie dobrze... Jednak
mialem błąd i teraz poprawiam.
Dziękuję
27 maj 17:50
Eta:
No i tak trzymaj
27 maj 17:51
Marcin: R mi wyszlo 3 √57/3
27 maj 17:52
27 maj 17:54