Napisz równanie:
Nenya: Napisz równanie:
a. wysokości trójkąta ABC, opuszczonej z wierzchołka C na bok AB,
b. środkowej CS
jeśli A=(−3,−1), B=(−1,5), C=(3,1)
27 maj 13:32
iteRacj@:
1/ wyznacz współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez pkt A i B
| yB−yA | | 5−(−1) | |
aAB= |
| = |
| =3 |
| xB−xA | | −1−(−3) | |
2/ wyznacz współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej AB
3/ podstaw współrzędne pktu C=(3,1) do równania prostej o współczynniku kierunkowym a
CD
y−y
C=a
CD*(x−x
C)
27 maj 14:48
Nenya: nie rozumiem
27 maj 15:44
iteRacj@: który podpunkt jest niezrozumiały?
27 maj 15:57
Nenya: w sumie wszystko

bo nie powinno się od jakies wysokosci zaczynac?
27 maj 16:06
Janek191:

A = ( − 3, − 1) B = ( − 1, 5)
więc
współczynnik kierunkowy prostej AB jest równy
| 5 − (−1) | | 6 | |
a = |
| = |
| = 3 |
| − 1 − (−3) | | 2 | |
Prosta prostopadła do pr AB ma równanie:
Ma przechodzić przez c = ( 3, 1), więc
Odp.
==============
27 maj 16:13
Janek191:
b) S − środek AB, więc
| −3 − 1 | | − 1 + 5 | |
S = ( |
| . |
| ) = (−2, 2) |
| 2 | | 2 | |
Teraz napisz równanie prostej CS
27 maj 16:16
iteRacj@:

Szukam równania prostej zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka C na bok AB, na tym
skończę obliczenia.
Ta prosta (oznaczam ją CD) jest prostopadła do boku AB, bo wysokość tworzy z bokiem AB kąt
prosty.
1/ Korzystam ze wzoru na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez dwa podane punkty
u nas A i B.
Współczynnik kierunkowy wystarczy do obliczeń, nie muszę znajdować równania prostej AB.
2/ Korzystam ze wzoru na zależność pomiędzy współczynnikami kierunkowymi prostych
prostopadłych. Znajduję współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do danej prostej (u nas
AB).
3/ Takich prostych jest nieskończenie wiele, muszę wybrać tę, która przechodzi prze pkt C,
dlatego do wzoru podstawiam jego współrzędne.
Moje obliczenia musisz jeszcze powymnażać i uporządkować i będziesz mieć równanie prostej
zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka C na bok AB
27 maj 16:23