dane sa punkty a=(2,2) i b=(4,-2), wówczas
Nenya: dane sa punkty a=(2,2) i b=(4,−2), wówczas :
a. rownanie prostej AB ma postac 2x+y−6=0
b. rownanie kierunkowe prostej AB ma postać y=2x−6
c. do odcinka AB nalezy punkt (3,0)
Które z powyższych zdań jest prawdziwe?
Bardzo prosiłabym o wytłumaczenie dlaczego ta konkretna odpowiedź jest poprawna, a dlaczego
reszta nie
27 maj 11:51
Blee:
na początek:
podpunkty (a) i (b) wzajemnie się wykluczają
1) wskazówka:
zauważ, że gdy x 'się zwiększa' (z 2 do 4) to y 'maleje (z 2 do −2)
więc na pewno będzie y = −2x + 'coś'
teraz wstawiasz współrzędne jednego z tych punktów (niech będzie A = (2,2))
2 = −2*2 + 'coś' −> 2 + 4 = 'coś' −> 'coś' = 6
więc y= −2x+6 <−−− to jest równanie funkcji (czyli (b) odpada)
możemy to zapisać jako:
y + 2x − 6 = 0 <−−− czyli (a) pasuje
teraz sprawdźmy czy (c) także jest prawdą −−− (tutaj wystarczy sprawdzić czy należy do tejże
prostej)
27 maj 11:55
Jerzy:
Punkty A i B należą do prostej 2x + y − 6 = 0
27 maj 12:05
Nenya: a w jaki sposob wyszlo Ci y=−2x ... ?
skąd taki wniosek?
27 maj 12:09
Blee:
x zmienia się z 2 na 4
y wtedy zmienia się z 2 na −2
więc masz:
2 = a*2 + b
−2 = a*4 + b
odejmujesz te równania i masz:
2 − (−2) = 2a − 4a + b − b
2 + 2 = −2a
−2a = 4
a = −2
27 maj 12:14
Nenya: dobrze, juz rozumiem, a mam jeszcze pytanie czy mg obliczyc to ze wzoru na rownanie prostej
przechodzacej przez 2 punkty? bo wynik wychodzi ten sam i tylko trzeba go pozniej
przekształcic
27 maj 12:26
Jerzy:
Oczywiście,że tak.
27 maj 12:28
Nenya: dziekuje bardzo za pomoc
27 maj 12:34