Wyznacz wysokość tego trójkąta.
Nenya: Punkty P=−2;−2 i R=−1;−2 są wierzchołkami trójkąta równobocznego PAR.
Wyznacz wysokość tego trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc
27 maj 11:24
Blee:
skoro jest równoboczny to wyznaczasz długość boku ( |PR| ) korzystasz ze wzoru na wysokość w
trójkącie równobocznym
27 maj 11:43
Nenya: ale wychodzi mi z obliczeń, że odcinek to √1
tak ma wyjść?
27 maj 11:53
Blee:
√1 = 1
no i dobrze Ci wychodzi
27 maj 12:00
Blee:
Narysuj sobie układ współrzednych i zaznacz te dwa punkty
27 maj 12:00
Nenya: czyli odpowiedzia jest 1p{3 przez 2?
27 maj 12:06
Nenya: *1√3 przez 2
27 maj 12:06
27 maj 12:13
Nenya: dziekuje bardzo za pomoc
27 maj 12:19