Rownania rozniczkowe
Polok122: Mam taki przykład
y' + 2y = (4x−1)e−2x
Mam to rozwiązać metoda przewidywań i tu mam kilka pytań, ale to w trakcie
yj=Ce−2x
ym= (a1x+a0)e−2x Tu 2 pytania: czy dajemy tu gdzie stała C? Mamy wielomian oraz e do
potęgi. Czy zmieniamy wielomian i e do potęgi na postać w której występuje a lub b?
(a1x+a0)aebx czy tylko jeden z nich?
Dalej liczyLem
y'm = a1e−2x + (a1x+a0)(−2)e−2x
Po wstawienia wyżej zostaje mi (bo się skróciły)
a1e−2x = (4x−1)e−2x
Czy a1=(4x−1) ?
Jeśli tak to wychodzi a0=0
y= Ce−2x +(4x2 − x)e−2x
Czy jest to dobrze rozwiązane, a jeśli nie to prosiłbym o pomoc
27 maj 00:26
Adamm: jesteś pewien że to co napisałeś jako ym, to to samo ym które masz w notatkach?
27 maj 00:34
Adamm:
ym powinno być przemnożone przez x, bo jak rozwiązywałeś równanie jednorodne,
to yj=Ce−2x, a czynnik niejednorodny jest wielomianem przemnożonym przez e−2x
27 maj 00:37
Polok122: Wybacz ale chyba dalej nie rozumiem dlaczego tam ma być jeszcze x
27 maj 09:59
Blee:
ym = (a2x2 + a1x + a0)e−2x
y'm = (2a2x + a1 − 2a2x2 − 2a1x − 2a0)e−2x
L = (2a2x + a1)e−2x
P = (4x−1)e−2x
czyli: a2 = 2 ; a1 = −1
27 maj 10:17
Polok122: Czyli jak e z yj będzie takie samo jak e po prawej stronie to musze wziąć wyższa potęgę
wielomianu?
27 maj 10:23
Blee:
Tak naprawdę to powinno się brać nieskończenie wysokiego stopnia wielomian, ale wtedy
współczynniki przy wysokich potęgach byłyby po prostu =0
Dlatego ja często biorę o jeden stopień wyżej (najwyżej an wyjdzie =0)
27 maj 10:38
Polok122: Dzięki za pomoc

Jakby coś mi nie wychodziło w innych przykładach to będę pisać w nowych
tematach
27 maj 10:45
Blee:
taka sugestia
jak wziąłeś y
m = (a
1x + a
0)e
−2x
to wyszła Ci lewa strona = a
1*e
−2x <−−− co powinno Ci zasugerować "coś jest nie tak, nie
ma tutaj nic z x'ksem "
Niestety −−− metoda przewidywań wymaga od Ciebie 'przewidywania' (czyli także myślenia,
analizowania i dostosowywania się

)
27 maj 10:45
Polok122: No ja się dopiero musze nauczyć paru jej zasad bo w sumie kazano nam się jej nauczyć nie ucząc
nas jej
27 maj 10:59