Uzasadnij ,ze to trójkąt prostokątny
Nenya: Wierzchołkami trójkąta są punkty A=(3;2) B=(6;4) C=(−1;8)
Uzasadnij ,ze to trójkąt prostokątny.
Prosiłabym o ładne rozpisanie tych równań
26 maj 22:46
Eta:

Współczynniki kierunkowe prostych
| | 4−2 | | 2 | | 8−2 | | 3 | |
aAB= |
| = |
| i aAC= |
| =− |
| |
| | 6−3 | | 3 | | −1−3 | | 2 | |
a
AB*a
AC= −1
proste są prostopadłe więc trójkąt jest prostokątny |∡BAC|=90
o
26 maj 22:54
Eta:
To jeden ze sposobów, który podałam
2) z tw. Pitagorasa
3) z warunku prostopadłości wektorów
26 maj 22:59
Nenya: Dziękuję bardzo, już rozumiem
27 maj 11:01