granice
Marcelek: Ślicznie pytam czy mógłby mi ktoś pomóc z granica?
polecenie:
oblicz:
| | 11n3+6n+5 | | 2n2+2n+1 | |
a) lim ( |
| − |
| ) |
| | 6n3+1 | | 5n2−4 | |
n→
∞
| | (2x+3)4(2−x)2 | |
B) lim |
| |
| | (x3+x−7)2 | |
n→
∞
26 maj 22:29
Eta:
| | 11 | | 2 | |
a) g= |
| − |
| =........... |
| | 6 | | 5 | |
b) g= 16
26 maj 22:44
Marcelek: a czy przykład b) można bardziej rozpisać? proszeeee
26 maj 22:46
Eta:
| | 16x6..... | |
b) lim |
| = 16 |
| | x6..... | |
x→
∞
26 maj 22:48
Marcelek: ale skąd się te 16 bierze
26 maj 22:50
Eta:
(2x+3)4 = (2x)2 ..... =16x4
(2−x)2= x2....
i z mnożenia ... 16x6
26 maj 22:55
Eta:
(2x)4
26 maj 22:57
Marcelek: dziękuję za twoje starania ale wciąż nie rozumiem ):
26 maj 23:01
Eta:
Czego nie rozumiesz?
Granica jest liczbą stałą,jeżeli stopień licznika i mianownika jest taki sam
wtedy granica jest równa ilorazowi współczynników przy najwyższej potędze zmiennej
w liczniku wyrażenie po wykonaniu działań jest stopnia 6
i współczynnik przy x
6 jest równy 16 ( bo masz 16x
6)
w mianowniku wyrażenie też stopnia 6
i współczynnik przy x
6 jest równy 1 bo masz x
6
26 maj 23:06
Marcelek: (2x+3)4 = (2x)2 ..... =16x4
no ta ale gdzie znika te +3?
26 maj 23:08
Mila:
b)
Jeżeli wykonasz działania w liczniku i mianowniku to otrzymasz:
| | 16x6+32x5−104x4−264x3+81x2+540x+324 | | 16 | |
limx→∞ |
| = |
| |
| | x6+2x4+x2−14x+49 | | 1 | |
Po wyłączeniu x
6 w liczniku i mianowniku i uproszczeniu to otrzymasz w nawiasach:
Zatem g=16
Eta tak pokazała bez wymnożenia, musisz to "widzieć" oczyma wyobraźni.
27 maj 20:23