procencik składany
narcos: na lokatę dwumiesięczną o oprocentowaniu 3% wpłacono 10000zł.
ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po pół roku?
26 maj 22:15
Blee:
Lokata DWUMIESIĘCZNA i pytanie ile będzie po pół roku ?
26 maj 23:09
Marcelek: takie jest polecenie. Też byłem zaskoczony i dal tego nie umiem zrobić
26 maj 23:10
narcos: to jest dokładna treść zadania
26 maj 23:11
narcos: a odpowiedzi też nie mam
26 maj 23:12
Eta:
Lokata dwumiesięczna czyli kapitalizacja co 2 miesiące
3% :6= 0,5% −− dopisane odsetki za 2 −− miesiące
przez pół roku −− 3 kapitalizacje
Kk=10 000(1+0,005)3 = 10 000 *1,015075 = 10 150,75 zł
odsetki : 150,75 zł
=======
26 maj 23:45