Optymalizacja_funkcje pochodne
Marta: Zadania optymalizacyjne. Pomocy! 3 zadania do ogarnięcia:
1. Drut o długości "a" podzielono na dwie części. Z pierwszej wykonano szkielet sześcianu a z
drugiej
szkielet z prostopadłościanu o podstawie kwadratowej i polu ściany bocznej dwukrotnie większym
niż pole
podstawy. W jakiej proporcji należy podzielić drut aby suma objętości tych brył była
najmniejsza?
2. Wyznacza w zależności o parametru "a" współrzędne punktu należącego do wykresu funkcji
f(x)=x2
i leżącego najbliżej punktu P (0,a)
3. Rozważmy wszystkie trójkąty równoramienne o obwodzie 2p. Obracając te trójkąty o wokół
podstawy
otrzymujemy bryły o różnych objętościach. Oznaczamy przez V1 największą z tych objętości.
Obracając
dane trójkąty wokół osi symetrii, otrzymujemy stożki o różnych objętościah. Niech V2 będzie
największą z nich.
Oblicz V1 : V2
26 maj 21:10
iteRacj@:

2. Wyznacz w zależności o parametru a współrzędne punktu A należącego do wykresu funkcji
f(x)=x
2 i leżącego najbliżej punktu P=(0,a)
szukany pkt oznaczamy A, ma on współrzędne A=(x, x
2)
obliczasz odległość punktów A i P
|AP|=
√(x−0)2+(x2−a)2=
√x4−x2(2a−1)+a2
pkt A bedzie leżeć najbliżej punktu P, gdy odległość |AP| będzie najmniejsza
czyli wtedy kiedy funkcja pod pierwiastkiem będzie mieć najmniejszą wartość
f(x)=x
4−x
2(2a−1)+a
2
teraz musisz znaleźć minimum (minima) tej funkcji, więc trzeba obliczyć jej pochodną
26 maj 22:32
Marta: A mam dwie niewiadome, wiec jak kto potraktować ?
26 maj 22:36
iteRacj@:
a to jest parametr, zmienną jest x (dlatego zapis f(x))
parametr jest stałą, traktujesz go tak jak liczbę przy liczeniu pochodnej
26 maj 22:41