zadanie z ciągu arytmetycznego
mateusz15: Osoba A wypisała 2018 wyrazów ciągu arytmetycznego 2, 9, 16 ... a osoba B 2018 wyrazów ciągu
arytmetycznego 3, 7, 11 ... Ile liczb u osoby A jest takich samych jak u osoby B?
26 maj 19:30
sushi:
zacznij od wypisania pierwszych 10 wyrazów każdego ciągu;
potem wypisz po 4 ostatnie wyrazu każdego ciągu
26 maj 19:34
Adamm:
x≡2 (mod 7) oraz x≡3 (mod 4) ⇔ x≡23 (mod 28)
3, 7, 11, ..., 3+4*(2017)=8071
ostatni to 8059
23, ..., 8059
8059=23+(n−1)*28
n=288
jest 288 takich liczb
26 maj 19:39