równoległobok
david:
W równoległoboku ABCD punkt M jest środkiem boku AB . Przekatna AC przecina
odcinek MD w punkcie E.Jaką część pola równoległoboku stanowi pole
czworokąta BCEM
26 maj 19:13
26 maj 19:16
Mila:
Zgadza się. Ładne zadanie
26 maj 20:38
Eta:

Jeden ze sposobów :
| 1 | |
P(ABCD)=P=2a*3h= 6ah⇒ ah= |
| P |
| 6 | |
S=P(trapezuBCDM) −P(ΔCDE)
| 1 | | 1 | | 1 | |
P(MCD)= |
| P , P(BCM)= |
| P, P(CED)= |
| P |
| 2 | | 4 | | 3 | |
========
A
david milczy

i czeka na gotowe rozwiązanie !
26 maj 22:25
Eta:
2 sposób dla "potomnych"

w trapezie AMCD pola trójkątów : w, 4w , 2w, 2w
P(AMD)=P(MBC)=3w
P(ABCD)=P=12w i P(BCEM)=5w
==================
20 cze 00:15