równanie różniczkowe
Mz: mam równanie y'=x+y/x−y
dochodzę do postaci
arctg(y/x)−12ln I(y/x)2+1I =ln IxC1I
i z tym już chyba nic nie zrobie, podpowie ktoś jak z tego rozwiązać zagadnienie początkowe
y(1)=1?
26 maj 18:32
Blee:
Modul w logarytmie pierwszym zbyteczny.
ln|xc1| = ln|x| + c2
I nic wiecej z tym nie zrobisz
26 maj 18:46
Adamm:
o ile dobrze rozwiązałeś, to tak
x=1, y=1 i wyznaczasz c
26 maj 18:47
Blee:
A skoro wiesz ze y(1) = 1 to po prostu podstawiasz x=1 i y=1 aby wyznaczyc stala
26 maj 18:47
Mz: Dziekuje bardzo, mam jeszcze pytanie do blee. Jeżeli do ln|xc1| miałem warunek c1∊R/{0} To gdy
to zamienie na ln|x| + c2 to c2 już należy do całego zbioru?
26 maj 19:03
Mz: I przy okazji, jeżeli w równaniu różniczkowym mam np lny, to przy rozwiązywaniu tego równania,
gdy będę musiał podzielić przez y, nie musze sprawdzać czy y=0 jest rozwiązaniem?
26 maj 19:05