Szyfr RSA
gabriel: Szyfr RSA
p=7, q=13
Wyznaczyłem e,n, φ(n).
e=5
n=91
φ(n)=72
Teraz muszę wyznaczyć "d". Z wikipedii się dowiedziałem, że d ≡ e−1 (mod φ(n))
Można to prościej napisać to tak: d⋅e ≡ 1 (mod φ(n))
Podstawiam: 5d ≡ 1(mod 72) i nie rozumiem tego zapisu.
PROSZĘ O POMOC.
26 maj 17:16
sushi:
| 5d−1 | |
| = liczba całkowita |
| 72 | |
26 maj 18:49
dawid: Nie rozumiem czemu to jest tak dziwnie zapisane. Chodzi o to, że trzeba znaleźć takie d, że po
pomnożeniu przez 5 i podzieleniu przez 72 reszta z dzielenia ma wyjść 1?
26 maj 18:51
Adamm: tak
26 maj 18:52
Adamm:
jest to tak zapisane, bo jest to w pewnym sensie równość
jest to pewna relacja równoważności
26 maj 18:56
dawid: Więc jak zapisze: 5d mod 72=1
To będzie to błąd?
26 maj 19:01
Adamm:
oba zapisy są równoważne, ale oznaczają co innego
26 maj 19:06