w trojkacie ABC mamy dane AB=4
wifik: W trójkącie ABC mamy dane: |AB| = 4, |BC| = 4 3 i |BAC| = 60°. Oblicz:
a) pole trójkąta ABC
b) promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC; wynik zapisz w postaci a +b √c
Jak na razie zrobilem punkt a i wyszlo mi 8 √3
w b nie mam pojecia jak to zrobic...
26 maj 14:33
Ice Tea: Skorzystaj z tw. cosinusów, dzięki niemu możesz obliczyć trzeci bok. Oblicz pole z wzoru
Herona, a następnie skorzystaj z tego: P = rp , gdzie P to pole trójkąta a p to połowa obwodu,
i
możesz wyznaczyć promień okręgu wpisanego.
26 maj 14:36
Bogdan:

a może tak?
26 maj 14:58
wifik: czyli po kolei: a2=42+(4{3})2−2*4*4{3}*cos90
z tego wyszlo ze a=√70 czy to dobry wynik?
26 maj 14:58
Bogdan:
chyba, że |BC| = 4√3, ale tego zapisu nie widać
26 maj 15:07
wifik: tak, 4 √3, moj blad, pierwszy raz tego uzywam
26 maj 15:09
Bogdan:
| | 1 | |
wtedy |AD| = |
| *4 = 2 i |BD| = 2√3, |DC| = √48 − 12 = 6 |
| | 2 | |
|AB|
2 + |BC|
2 = |AB|
2, trójkąt ABC jest prostokątny
26 maj 15:14
wifik: co mam dalej zrobic? nie moge zalapac tego, z wzoru herona tez mi nie wychodzi
26 maj 15:51
wifik: ktos pomoze?:(
26 maj 16:17
iteRacj@:
| | 1 | | 1 | |
trójkąt jest prostokątny, więc pole PABC= |
| |AB|*|BC|= |
| *4*4√3 |
| | 2 | | 2 | |
26 maj 17:16
iteRacj@:
Promień okręgu wpisanego możesz wyznaczyć ze wzoru podanego przez
Ice Tea
P
ABC = rp to jest wzór dla dowolnego trójkąta
| | a+b−c | |
lub skorzystać ze specjalnego wzoru dla trókjąta prostokątnego r= |
| |
| | 2 | |
26 maj 17:57