26 maj 13:16
Jadymy: dx na samym końcu za pierwiastkiem
26 maj 13:25
jc: Podstaw u
3=(2−x)/(2+x), x=2(1−u
2)/(1+u
2).
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
Otrzymasz całkę − |
| ∫ (u−3+u−6) du = |
| ( |
| + |
| ), |
| | 16 | | 16 | | 2u2 | | 5u5 | |
Sprawdź rachunki!
26 maj 13:27
26 maj 13:34
Jadymy: Zaraz dokończe poprzednia calke
26 maj 13:34
Jadymy: Mi wyszło w pierwszej całce
Natomiast pan napisał , że
x=2(1− t
2)/(1+t
2)
26 maj 13:50
jc: Pomyliłem się, ale to niewiele zmienia.
(choć w tym kontekście wolę litere u).
26 maj 14:16
Jadymy: | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| *∫t−3dt− |
| ∫t−6dt=− |
| * |
| t−2+ |
| * |
| *t−5+C |
| 16 | | 16 | | 16 | | 2 | | 16 | | 5 | |
26 maj 16:11
Mariusz:
√x2−1=t−x
x
2−1 = t
2−2tx+x
2
−1 = t
2−2tx
2tx=t
2+1
28 maj 22:30
Jadymy: Zastosowałeś 1 podstawienie Eulera. Dla a>0 √ax2+bx+c=t−x√a
Dzięki
28 maj 22:37
Jadymy: Jutro kolokwium, a czy dla 2 podstawienia Eulera z tym, że c>0 to tam jest √ax2+bx+c=tx −
√c czy tx+√x czy jest to błąd czy oba zapisy są poprawne?
28 maj 22:41
Mariusz:
Dla drugiego podstawienia masz √ax2+bx+c = tx−√c gdzie c >0
za to pierwiastek możesz wziąć także z plusem
W tym przykładzie mógłbyś użyć też trzeciego podstawienia Eulera
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
ale miałbyś nieco więcej liczenia
29 maj 00:52