całka podwójna
kkk: Za pomocą całki podwójnej oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=−x2+4, y=3√x, x=0
26 maj 12:02
Blee:
A po co całka podwójna skoro lecisz na płaszczyźnie
26 maj 12:10
Jerzy:
Ma takie polecenie.
26 maj 12:13
kkk: No ja wiem, że z tego wyjdzie pojedyncza, ale taką mam treść zadania, a mógłbyś/mogłabyś mi to
rozpisać, bo mi to nie wychodzi
26 maj 12:14
Jerzy:

Dzielisz na dwa obszary.
P =
0∫
10∫
3√xdydx +
1∫
20∫
−x2+4dydx
26 maj 12:20
kkk: tak zrobiłam tylko z 1 obszaru wychodzi mi 2 a z drugiego 5/3 a w odpowiedziach mam 5/3 więc
nie wiem czy zle liczę całkę czy jest bład w odpowiedziach
26 maj 12:25
Jerzy:
Pokaż,jak to liczysz.
26 maj 12:28
kkk: z pierwszej całki będzie 2x3/2 (2 do 3/2) w granicach od 0 do 1 więc po podstawieniu wychodzi
2.
A w drugiej całce wychodzi [−1/3x3+4x] w granicach od 1 do 2 więc po podstawieniu wyjdzie 5/3
26 maj 12:31
kkk: czyli ma wyjść 2+5/3=11/3 czy tak jak jest w odp 5/3, który wynik jest poprawny?
26 maj 12:50
kkk: ?
26 maj 16:53
Mila:

y=−x
2+4, y=3
√x, x=0
0∫
1y=3√x∫
−x2+4 dy dx=
=
0∫
1[ y]
3√x−x2+4dx=
| | 1 | | 2 | |
=0∫1(−x2+4−3√x) dx=[− |
| x3+4x−3* |
| x3/2]01= |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 5 | |
=− |
| +4−2=2− |
| =1 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
26 maj 17:15
kkk: dziękuję bardzo
28 maj 11:36