Okrąg
matma po nocach:

Dany jest prostokąt ABCD o bokach długości: |AB| = 10, |AD| = 4 oraz okrąg o środku S (Sśrodek
CD) i promieniu |SC|. Okrąg ten przecina bok AB w punktach E i F. Oblicz pole czworokąta CDEF.
Kąt DEC jest kątem prostym, bo opartym na średnicy okręgu.
c
2=4
2+x
2 ΔAED
10
2=c
2+z
2−2cz ΔDEC
10
2=z
2+c
2−2cz*sinα ΔEFC
(10−2x)
2=5
2+5
2−2*5*5*cosα ΔEFS => sin
2α+cos
2α=1
Mam 4 niewiadome i 4 równania, więc jestem w stanie obliczyć wszystko, ale w kluczu jest bardzo
krótko; wyliczenie z trójkąta DEC 4
2=x*(10−x), niestety nie wiem skąd się to wzięło, czy ktoś
mógłby mi powiedzieć?
26 maj 10:18
matma po nocach: Tam oczywiście powinno być cosα przy tw. cos., a dwa ostatnie równania z tw cos lekko
wymieszałem, ale chodzi o rozpisanie, bo zostało to już wyliczone.
26 maj 10:21
matma po nocach: Więc też jedynka trygonometryczna nie jest potrzebna
26 maj 10:21
Blee:

ile wynosi 'x'

(tw. Pitagorasa)
I dalej chyba już sobie poradzisz, prawda ?!
26 maj 10:25
matma po nocach: Jejku jestem ślepy, dziękuję
26 maj 10:26
Blee:
Niestety ... podszedłeś/podeszłaś do tego zadania 'od dupy strony'

Bo jak widzisz − zadanie jest na 2 minuty roboty
26 maj 10:26
Blee:
a co do DEC (korzystam z Twoich oznaczeń) −>
c2 = 42 + x2
z2 = (10−x)2 + 42
c2 + z2 = 2*42 + x2 + (10−x)2
więc:
2*42 + x2 + (10−x)2 = 102
2*42 + x2 + 100 − 20x + x2 = 100
2*16 + 2x2 − 20x = 0
i z tego masz x=2 lub x = 8 (druga odpowiedź oczywiście odpada).
26 maj 10:39
Eta:

P(ABCD)= 40 , P(ΔAED)=P(ΔCBF)= 4
P(CDEF)= 40−2*4=
32
26 maj 19:01