Wymień przekształcenia funkcji
Jagoda : Wymień przekształcenia funkcji jakie trzeba wykonać aby narysować wykres funkcji
y=12||x−2|+1|−4
26 maj 10:06
Blee:
zależy którą funkcję będziemy przekształcać
26 maj 10:40
Jagoda : Nie ma podanej funkcji początkowej. Trzeba ją znaleźć A następnie przekształcić do takiego
wzoru jak jest podany
26 maj 10:46
Blee:
no to startujesz z y=x
26 maj 10:47
Blee:
1) y=x przesuwasz aby uzyskać y=x−2
2) y=x−2 nakładasz wartość bezwzględną aby mieć y=|x−2|
3) y=|x−2| przesuwasz aby mieć y=|x−2| + 1
4) y=|x−2|+1 nakładasz wartość bezwzględną aby mieć y=||x−2|+1|
| | 1 | |
5) y=||x−2|+1| 'ścieśniasz' aby mieć y= |
| ||x−2|+1| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
6) y= |
| ||x−2|+1| przesuwasz aby mieć y= |
| ||x−2|+1| − 4 |
| | 2 | | 2 | |
Koooniec
26 maj 10:50
Jagoda : Dziękuję 😘😘
26 maj 11:09