pochodna
z: Wyznacz, dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem f(x) = x3 − mx jest
rosnąca w każdym z przedziałów (−∞;−2>, <2;+∞) i malejąca przedziale <−2;2>.
Wyznaczyłam pochodną f'(x) = 3x2 − m. Nie wiem, co robić dalej − wiem, jak wyznaczyć parametr,
gdy ma być malejąca/rosnąca w R, ale co jeśli mam przedziały?
26 maj 08:39
Blee:
Z tresci zadania wiesz ze funkcja musi posiadac ekstrema w x=−2 i x=2 zastosuj ta wiedze przy
pochodnej i wyznacz 'm'.
26 maj 10:19
Blee:
Innymi slowy f'(−2) = 0 ... podstawiasz i wyznaczasz 'm'
26 maj 10:20
z: Dziekuje!
26 maj 10:26