pochodna
z: Wyznacz dla jakich wartości parametru m funkcja f jest malejąca z zbiorze R, gdy f(x) = mx
3 −
x
2 + mx + 2
Obliczyłam pochodną: f'(x)=3mx
2−2x+m. Funkcja jest malejąca, gdy pochodna jest ujemna, zatem
rozwiązuje nierówność f'(x)<0. To zaistnieje, gdy a<0 i Δ<0. Rozwiązuje obie nierówności. Z
pierwszej wychodzi mi m<0, co zgadza się z odpowiedziami. Z drugiej wychodzi mi odwrotny
przedział − i nie wiem skąd błąd.
| | √3 | |
Mogłabym prosić o rozwiązanie? Prawidłowa odpowiedź to m∊< − |
| ; 0> |
| | 3 | |
25 maj 20:27
Jerzy:
Tok myślenia dobry, tylko dlaczego a < 0 ?
25 maj 20:38
z: Funkcja ma być malejąca w zbiorze R. Zatem nie ma być miejsc zerowych, a cały wykres pochodnej
musi leżeć pod osią x. Zatem ramiona paraboli skierowane są w dół, stąd też współczynnik
kierunkowy a < 0
25 maj 20:42
Jack: cos ta twoja prawidlowa odp. sie nie zgadza...
dla m = 0:
f(x) = −x2 + 2
a ta funkcja z kolei to parabola skierowana ramionami w dol
no i co wiecej...nie jest malejaca w zbiorze liczb R
25 maj 21:02
z: Też mi właśnie nie pasuje wynik − dlatego też pytam na forum. Taka jest jednak odpowiedź w
zbiorze zadań, z którego korzystam.
25 maj 21:44