matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....
Aga:
2
1/x
+3
lim
= 3/2 ? ? ?
3
1/x
+2
x−−>0−
2
1/x
+3
lim
= ... ? ? ?
3
1/x
+2
x−−>0+ Czy mam 1 dobrze (3/2) i drugiej nie umiem? ktoś coś? dziękuję bardzo za pomoc we wcześniejszych przykładach : ))))
25 maj 18:25
Mila:
Pierwsze dobrze 2)
2
3
(
)
1/x
+
3
3
1/x
lim
x→0
+
=0 ponieważ:
2
1+
3
1/x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
(
)
1/x
→0
3
3
→0
3
1/x
2
1+
→1
3
1/x
25 maj 18:58