proszę o rozwiązanie
Anna:
pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (an) wynosi −75 a jego różnica jest równa 2
Dla jakiej liczby n suma wyrazów tego ciągu jest najmniejsza Oblicz tę sumę
25 maj 17:07
Jerzy:
Najmniejszą sumą jest: S1 = a1 = −75
25 maj 17:15
Jerzy:
Sorry... to bzdura.
25 maj 17:27
Jerzy:
| | 2*a1 + (n − 1)*2 | |
Spróbuj tak: Sn = |
| *n ≤ 0 i oczywście: n ∊ N |
| | 2 | |
25 maj 17:29
Jerzy:
A najlepiej, to poszukaja ostatni wyraz ujemny i policz sumę Sk, gdzie ak to ostatni
wyraz ujemny.
25 maj 17:35
sushi:
najmniejsza suma będzie dla wszystkich wyrazów ujemnych, ostatni ujemny wyraz to −1
25 maj 17:36
Jerzy:
Dokładnie tak
25 maj 17:39
Anna: jeżeli podstawię a1 = − 15
to
( −150 +2n − 2 )*n ≤ 0
n = 76 i n = 0
n ∊ (0 ;76) i n ∊ N+
ale nie wiem jaką liczbę mam wybrać czy n = 1
25 maj 17:40
Jerzy:
Przecież a
1 = − 75.
Policz, który to wyraz jest równy : a
k = − 1
25 maj 17:41
Jerzy:
−1 = − 75 + (k − 1)*2 .... i oblicz: k
25 maj 17:42
Anna: dlaczego ak = −1
po obliczeniu
k = −36
25 maj 17:49
Jerzy:
To ostatni ujemny wyraz.
25 maj 17:52
Jerzy:
k nie może być ujemne.
25 maj 17:52
Anna: słusznie k = 38
przepraszam
25 maj 17:54
Jerzy:
Teraz liczysz: S38
25 maj 17:55
Anna:
| | −75 − 1 | |
S38 = |
| *38 = − 1444 |
| | 2 | |
25 maj 18:02