matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Szymon: Cześć trochę popłynąłem i mało umiem z prawdopodobieństa Potrzebuję się dowiedzieć jakim sposobem zrobić te zadania. 1. Prawdopodobieństwo błędu drukarskiego wynosi 0.015. a) jaka jest szansa, że w 400 stronnicowej książce będą 2 błędy b) jaka jest wartość oczekiwana (tutaj po prostu możnymy i wychodzi 6?) 2. Jakie jest prawdopodobieńśtwo, że suma dwóch losowo wybranych liczb z przedziału <0;1> będzie wynosić mniej niż 1, a ich iloczyn większy niż 3/16
25 maj 14:29
daras: a czemu mało umiesz ?
25 maj 14:45
Szymon: Bo z przyczyn ode mnie niezależnych nie chodziłem na zajęcia, które są wieczorami w piątek. To ostatni kolos, za jakieś 2h więc prosiłbym o pomoc
25 maj 15:03
daras: to b.mało czasu lepiej zalicz w późniejszym terminie
25 maj 15:05
Szymon: Dla mnie wystarczająco. Szybko się uczę ale nie mam etrapeza na komputerze który mam przy sobie
25 maj 15:08
Question: pewnie też szybko zapominasz emotka
25 maj 15:16
Adamm: Jakieś niepełne to polecenie Błędy na stronę?
25 maj 17:44
Adamm: a) schemat Bernoulliego, sukcesem jest błąd na stronie b) mnożysz ilość błędów razy prawdopodobieństwo ich wystąpienia, całość sumujesz
25 maj 17:49
Szymon: Ok, bardzo nie dziękuję darasowi za brak pomocy. Reszta za późno ale wykładowca zrobił powtórzenie 30min i zdałem na 5. A to że to zapomnę to nic strasznego. Po co mi liczenie prawdopodobieństwa za pomocą całek czy tablic? PS. Pisałem na klefie więc pewnie też dlatego załączyło się dobre rozumowanie emotka
25 maj 19:11
Blee: Skoro 'jedziesz na klefie' to i szkoła do niczego Ci potrzebna nie jest, nie długo będziesz miał tak zryty beret od tego gówna, że nawet dodawać nie będzie potrafić
25 maj 19:16
Blee: I niestety −−− takich w przyszłości będę utrzymywał z mojej (ZUSowskiej) emerytury
25 maj 19:16
Mila: Co to jest klef ?
25 maj 19:35
25 maj 19:44
Mila: Dziękuję iteRacjo za oświecenieemotka Pozdrawiam.
25 maj 20:30
iteRacj@: @Milu też pozdrawiam emotka nie nazwałabym niczego z tej tematyki oświeceniem niestety, to taki mroczny świat chwilowej iluminacji...
25 maj 20:53
Adamm: Ciekawe tylko po co nam to mówi. Chyba chciał się pochwalić
25 maj 21:08
Mila: Myślę, że pajacuje i tyleemotka
25 maj 23:06