matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Z góry dziękuję :D
Tosia:
60
Kąt α jest rozwarty i sinα * cosα = −
.
169
7
Wykaż, że jeżeli α>135°, to sinα + cosα = −
.
13
25 maj 13:19
ite:
−60
sinα * cosα =
169
−60
49
(sin α+cos α)
2
=sin
2
α+2sin α*cos α+cos
2
α=1+2*
=
169
169
7
7
stąd sin α + cos α=
lub sin α + cos α=−
13
13
jeśli wiadomo że 135
o
< α <180
o
to sin α + cos α<0
25 maj 13:46