Nierówność
IntelCom: Szkoła zamówiła seans filmowy dla uczniów klas trzecich. Koszt seansu wyniósł 1650 zł. Ponieważ
do kina nie przyszło 15 uczniów, pozostali musieli dopłacić po 1 zł za bilet. Jaka była
planowana, a jaka rzeczywista cena biletów?
Dlaczego za pomocą poniższej nierówności nie mogę rozwiązać tego zadania?
x − liczba uczniów
Lewa strona nierówności to planowana cena pojedynczego biletu, natomiast prawa strona to byłaby
rzeczywista cena biletu na każdego z pozostałych uczniów.
25 maj 10:34
Blee:
Ow nierownosc jest spelniona dla dowolnego x>15 wiec Ci to nic nie saje
25 maj 10:47
Blee:
Ale juz:
| | 1650 | |
1650 = ( |
| +1)*(x−15) |
| | x | |
25 maj 10:56
Blee:
Nierownosc ktora napisales oznacza: cena za bilet przy x osobach jest nizsza niz gdy bylo ich o
15nastu mniej (a wiemy ze tak jest, bo przeciez Ci co przyszli musieli doplacic 1pln)
Mozna tez uklad rownan zrobic:
1650 = x*y
1650 = (x−15)(y+1)
Gdzie y −−− ile zaplacic mial poczatkowo kazdy uczen
25 maj 10:58
IntelCom:
To równanie trzeba następnie obustronnie przemnożyć przez x, aby pozbyć się mianownika x w 1
nawiasie?
25 maj 11:17
IntelCom: No tak faktycznie bo zakładając że x byłyby równy np. 15 to wynik działania byłby sprzeczny.
110<0
25 maj 11:28
Dawid: 1650=1650x/x−24750/x+x−15
1650=1650−24750/x+x−15 /*x
1650x=1650x−24750+x2−15x
−x2+15x+24750=0 /*(−1)
x2−15x−24750=0
Delta = 315
x1= − 150
x2=165
25 maj 12:55
Mila:
x− planowana liczba uczniów, y− cena biletu
x∊N
+, y>0
wg równań
Blee
x*y=1650
(x−15)(y+1)=1650⇔xy+x−15y−15=1650⇔
x−15y=15
x=15y+15
podstawiamy do I równania:
(15y+15)*y=1650
15y
2+15y−1650=0 /:15
y
2+y−110=0
Δ=1+440=441
| | −1−21 | | −1+21 | |
y= |
| ∉D lub y= |
| =10 cena biletu |
| | 2 | | 2 | |
1650:10=165− planowana liczba uczniów
spr. warunków zadania
165*10=1650 wg planu
165−15=150
150*(10+1)=150*11=1650 zgodnie z treścią
25 maj 17:50