matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
(-1/2 - ip{3}\2)^9
508:
Obliczyć: (−1/2 − i
√
3
/2)
9
25 maj 09:58
PW:
1
z=−
(1+
√
3
i)
2
1
1
1
1
z
2
=
(1
2
+2
√
3
i+3i
2
)=
(1−3+2
√
3
i)=
(−2+2
√
3
i)=−
(1−
√
3
i)
4
4
4
2
1
1
1
1
z
3
=z
.
z
2
=−
(1+
√
3
i)
.
(−
)(1−
√
3
i)=
(1
2
−(
√
3
i)
2
)=
(1+3)=1
2
2
4
4
z
9
=(z
3
)
3
=1
3
=1. To samo można uzyskać (szybciej?) przedstawiając
z
w postaci trygonometrycznej, którą łatwo podnosi się do potęgi 9.
25 maj 10:51
piotr:
(e
i4π/3
)
9
= e
i36π/3
= e
i12π
= 1
25 maj 12:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick