Zamienić na postad trygonometryczną i zaznaczyd na płaszczyźnie c liczbę:
508: Zamienić na postać trygonometryczną i zaznaczyć na płaszczyźnie c liczbę:
z=2−i√12
25 maj 09:26
piotr: z = 2 −i2√3 = 4ei π/3
25 maj 09:44
piotr:
25 maj 09:46
Krzysiek60: piotr
wedlug mnie to ma byc trygonometryczna a nie wykladnicza .
25 maj 10:03
PW: Rysunek
piotra jest zły (nie uwzględnia, że część urojona jest ujemna).
z=2−
√12i
|z|
2=2
2+
√122)=16
|z|=4
| | 2 | | 1 | | π | | √12 | | √3 | | π | |
cosφ= |
| = |
| =cos(2π− |
| ), sinφ=− |
| =− |
| =sin(2π− |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 3 | |
W postaci trygonometrycznej
| | π | | π | |
z=4(cos(2π− |
| )+isin(2π− |
| ))=4(cos300°+isin300°). |
| | 3 | | 3 | |
25 maj 10:36