geometria
eryk: punkt A leży na osi OX, a B ma wartość : (−5,−4). Środek odcinka AB leży na prostej
y=2x. Oblicz długość tego odcinka.
25 maj 00:31
Krzysiek60: Rysunek jest najwazniejszy zrob go
25 maj 00:32
Krzysiek60: Jeśli punkt leży na osi od to jego współrzędna ygerekowa to0
25 maj 02:53
Janek191:

B = (−5,−4)
| | − 5 + x | | − 4+0 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( −2,5 + 0,5 x; − 2) |
| | 2 | | 2 | |
A = ( x, 0)
więc
−2 = 2*( −2,5 + 0,5 x)
−2 = − 5 + x
x = 5 − 2 = 3
A = ( 3, 0)
===========
Dokończ
25 maj 08:28
PW: Uwaga marudy:
− Co to za nowe nazewnictwo: B ma wartość (−5,−4)?
Punkty nie mają wartości, lecz współrzędne
25 maj 11:01