Trapez
matma po nocach:

W nierównoramiennym trapezie ABCD (AB || CD) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S
takim, że AS : SC = k : 1. Oblicz stosunek pola trójkąta CDS do pole trapezu ABCD.
P ΔASD= P ΔCDS * k
P ΔBCS= P ΔCDS * k ponieważ mają tą samą podstawę i wysokość
Δ CDS ~ Δ ABS z tw. o 2 pr. równ, przeciętych 3
I krok którego nie rozumiem jest: P ΔABS= P ΔCDS * k
2
Mógłby mi ktoś rozjaśnić dlaczego k
2? Jedyne wyjaśnienie to to, że z podobieństwa.
24 maj 23:56
Krzysiek60: Stosunek pol figur podobnych jest rowny kwadratowi skali podobienstwa
25 maj 00:19
matma po nocach: Rzeczywiście, dziękuję
25 maj 00:31
matma po nocach:

Dany jest trapez ABCD (AB || CD ; |AB|>|CD|) w którym dane są: |AD|= 6, |BC|= 12, |AC|= 10,
∢BAC = ∢ACD = 30°. Oblicz pole trapezu ABCD.
α= 30
o
Z twierdzenia cosinusów obliczam kolejno AB oraz CD, które wynoszą
AB = 20
CD = 5
| | 12 | | 20 | |
Z cechy BKB wnioskuję, że ΔABC ~ ΔADC (30o ; |
| = |
| ). |
| | 6 | | 10 | |
I tu koniec, jak mam obliczyć h? Nie mogę porównać wysokości przy wierzchołku C, bo nie znam
kąta przy wierzchołku B? Pewnie, mógłbym użyć wzoru na pole trójkąta posiadając sinus kąta,
podstawić to do wzoru na zwykłe pole trójkąta i wyliczyć h, ale w rozwiązaniach jest szybki
sposób; zauważenie cechy KKK (nie BKB), obliczenie podstaw z podobieństwa i obliczenie h z
trygonometrii? Jak wygląda to zauważenie KKK i określenie długości podstaw + wysokości?
Kompletnie tego nie widzę.
25 maj 01:20
Krzysiek60: Moze np tak policzyc pole trazpezu
Ptr= PΔBAC+PΔACD
Masz wszystkie dane zeby policzyc
PΔ= 0.5 a*b*sinα(ogolnie
25 maj 02:04