Znaleźć sumy cząstkowe i zbadać zbieżność szeregu
SEKS INSTRUKTOR: Znaleźć sumy cząstkowe i zbadać zbieżność szeregu
oo
n=0
Wyznaczyłem kolejne sumy
S1 = 1/6
S2=1/6+1/12
S3=1/6+1/12+1/20
S4 = 1/6+1/12+1/20+1/30
Nie wiem co tu dalej z tym można zrobić. Proszę o pomoc.
24 maj 23:03
Adamm: chodzi o rozkład na ułamki proste
24 maj 23:05
Blee:
n
2 + 3n +2 = (n+1)(n+2)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (n+1)(n+2) | | n+1 | | n+2 | |
| | 1 | |
Wiec suma szeregu = |
| − 0 = 1 |
| | 0+1 | |
24 maj 23:05
SEKS INSTRUKTOR: Blee, możesz mi pokazać przejście pomiędzy końcem 2 a 3 linijką, tzn skąd wynika, że suma jest
taka a nie inna? Chodzi o to, że 2 "część" wyrazu pierwszego będzie się redukowała z 1
"częścia" wyrazu drugiego i tak do końca, w związku z czym będzie to 1−1/n+2 a n−>oo, więc to
1−0 czyli 1, dobrze rozumuję?
24 maj 23:10
Mila:
| | 1 | | 1 | |
Sn=∑(k=0 do n)( |
| − |
| )= rozpisujemy |
| | k+1 | | k+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| +......+ |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n | | n+1 | | n+1 | | n+2 | |
lim
n→∞S
n=1−0=1
24 maj 23:51