Siła - całka
dinozaur zjadł dezodorant: Jak napisać wzór na siłę działającą na masę punktową (oznaczmy ją m
0) umieszczoną w punkcie
v
0 należącym do E
3 − siła ta znajduje się w polu grawitacyjnym wytworzonym przez jednorodną
sferę (0,R) o gęstości powierzchniowej δ, w dwóch przypadkach: gdy ||v
0||
2 <R i ||v
0||
2
>R?
Czy ktoś wie jak się za to zabrać?
24 maj 20:55
Lech: powinno być ro
1) dla ro < R
wewnątrz sfery nie ma pola grawitacyjnego , natężenie γ= 0,
wynika to z twierdzenia Gaussa dla strumienia pola grawitacyjnego
2) dla ro ≥R
całkowita masa sfery : M = δ*4πR2
czyli natężenie γ= GM/ro2
siła F = γ*mo
24 maj 21:28
dinozaur zjadł dezodorant: dlaczego r0?
i jak to obliczyles dla drugiego przypadku?
24 maj 21:42
Lech: symbol vo określa w fizyce prędkość , ale nie o symbole chodzi !
na zewnątrz sfery pole grawitacyjne jest takie same jak gdyby w środku sfery była masa
punktowa całej sfery !
24 maj 21:46