matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz dziedzine i rozwiąż
edzia1222:
x + 4
1
a)
−
x
2
−3
x
2
− 9
2x
2
− 8x
2x−1
b)
*
6x−3
x−4
25x
2
−10x−1
10x−2
c)
:
x
2
−9
5x + 15
24 maj 19:11
Janek191:
Przecież b) jest już zrobione
!
24 maj 19:16
edzia1222:
nie widziałam xd
24 maj 19:18
Janek191:
c) Pewnie jest pomyłka ? Powinno być 25 x
2
− 10 x + 1
(5 x − 1)
2
5*(x + 3)
=
*
=
(x − 3)*(x + 3)
2*( 5 x − 1)
5*( 5 x − 1)
25 x − 5
=
=
2*( x − 3)
2 x − 6
24 maj 19:29