matematykaszkolna.pl
Pomocy zagadka na ocenę celującą !!!!!!!! HELP: rysunekWitam! Proszę o pomoc, mam zadanie może bardziej zagadkę na ocenę celującą ale nie jestem jej rozgryść mianowicie : Trzeba zrobić z kwadratu sześciokąt i można go tylko przeciąć jedną linią np: jak na rysunku przetnę róg i wychodzi pięciokąt a ma wyjść sześciokąt. POMOCY
24 maj 18:48
Adamm: chodzi o to, żeby linią oddzielić jedną część kwadratu, i żeby to był sześciokąt? nie da się tak zrobić może chodziło o to żeby oba kawałki połączyć
24 maj 18:54
HELP: Właśnie nie, nauczycielka twierdziła że można tak zrobić i mają próbować na ziemniaku zrobić kwadrat i spróbować przeciąć ale mają tylko jedno cięcie.. Siedziałem na tym dłuższą chwile i nic nawet jak masz bryłę to ni jak, myślę że jest to jakaś zagadka twierdziła że po przecięciu kwadratu (z ziemniaka) zrobi pieczątkę tym ziemniakiem na kartce i będzie sześć boków.
24 maj 18:58
Mila: rysunek 1) zginamy kwadratowa kartkę wzdłuż przekątnej , 2) odcinamy "róg" i mamy sześciokąt po rozłożeniu.
24 maj 19:45
jaceksz73: A może ten ziemniak to nie jest kwadrat tylko sześcian foremny?
24 maj 19:52
Mila: rysunek Sześcian można przeciąć płaszczyzną. Przekrój sześcianu jednym cięciem.
24 maj 20:26