Całka
Anka: ∫x3e−2x2dx=...
Licze te całkę przez części ale coś nie idzie😐
24 maj 18:30
Adamm:
scałkuj xe−2x2, zróżniczkuj x2
24 maj 18:31
Benny: lub żeby było łatwiej
| −1 | |
| ∫x2[−4xe−2x2]dx i całkuj −4xe−2x2 |
| 4 | |
24 maj 18:42
Anka: Liczę ale chyba po prostu nie rozumiem 😋 ale dzięki
24 maj 19:16
Blee:
Mozna tez na poczatek zrobic podstawienie:
t= −2x
2
dt = −4x dx
| | t | |
∫ x3 e−2x2 dx = ∫ |
| et dt |
| | 8 | |
I teraz juz ladnie widac jak przez czesci taka calke policzyc
24 maj 21:41
anita: Dziękuję, wyszlo😍😊
25 maj 16:20