matematykaszkolna.pl
Granica, a monotoniczność PxG: Witajcie forumowicze! Czy mając informację o tym, że ciąg jest monotoniczny mogę stwierdzić na podstawie granicy czy jest on malejący/rosnący?
24 maj 18:22
Adamm: nie, nie ma związku
24 maj 18:23
PxG: Takie dziwne wrażenie miałem, że jak Lim an > a1 to ciąg jest rosnący, a lim an < a1 to malejący, po prostu nie znalazłem przykładów ciągów (najwidoczniej jeszcze), w których by to nie zaszło stąd to pytanie. więc pozostaje liczyć tylko z definicji n→
24 maj 18:42
Adamm: czyli tak, wiesz odgórnie że ciąg an jest monotoniczny? limn→ an > a1 może zajść tylko wtedy gdy jest niemalejący, a limn→ an < a1 gdy nierosnący ale do tego trzeba wiedzieć że on jest monotoniczny
24 maj 18:49
PxG: Proszę jeszcze raz spojrzeć na pytanie, a dokładniej na część −−> Czy mając informację o tym, że ciąg jest monotoniczny <−−
24 maj 18:50
jc: an jest monotoniczny i an →1. Czy ciąg an jest nierosnący czy niemalejący?
24 maj 22:57
XXXx: Jc, dopiero w swoim drugim poście okreslilem dokładniej moje założenia. Mając dane, że ciąg jest monotoniczny i wyraz ciągu np. a1
24 maj 23:36
jc: Skoro masz jeszcze a1, to jest tak, jak piszesz. Ale jeśli masz np. a5, to może się zdarzyć, że nie będziesz znał odpowiedzi. 1,2,3,4,5,5,5,5,5,5,5 9,8,7,6,5,5,5,5,5,5,5
24 maj 23:46