Całka
AA: Cos mi nie wychodzi:
∫x*ex/4 dx
Robię przez cześci:
u`= x u = 1
v= ex/4 v`= 1/4*ex/4
Z tego mi wychodzi: ex/4 − 1/4*∫ex/4 dx co w wyniku mi dalo by zero, no chyba ze to ma
byc zero to ok.
24 maj 18:08
Adamm:
pochodna z zera to?
∫xex/4dx = 4xex/4 − ∫4ex/4dx
24 maj 18:12
AA: pochodna z zera to chyba zero.
Skąd masz te 4xex/4 i 4ex/4 ?
24 maj 18:15
Adamm:
pochodna z zera to zero
gdyby ∫x*ex/4dx=c, gdzie c jest dowolną stałą, to
(c)'=xex/4 czyli
0=xex/4
zaznaczmy że dla dowolnego x
scałkuj ex/4. i zróżniczkuj x
24 maj 18:19
AA: Już widzę, główny błąd wynikał z tego że wziąłem u`=x a u = 1 co jest nieprawdą i wystarczyło,
żeby doprowadzić mnie do zera :C, ale i tak dzięki za pomoc
24 maj 18:23