Podobieństwo trójkątów
Nel: Dane jest koło i punkt P należący do wnętrza koła. Przez punkt P prowadzimy średnicę AB
dowolną cięciwę CD. Wykaż, że ∆APC jest podobny do ∆BPD
24 maj 18:02
iteRacj@:

skorzystaj z tego, że <CPA i <BPD są kątami wierzchołkowymi
a <ACP i <ABD oraz <CAB i <CDB są kątami wpisanymi opartymi na tych samych łukach
24 maj 18:41
Mila:

1) ∡A=∡D − jako kąty wpisane w okrąg oparte na tym samym łuku
2) ∡APC=∡BPD − jako kąty wierzchołkowe
3)∡C=∡B − suma kątów w Δ.⇔
∆APC jest podobny do ∆BPD− cecha kkk
24 maj 18:46