optymalizacja
pablo: W ostrosłup prawidłowy sześciokątny, którego krawędź podstawy ma długość 10, a wysokość ma
długość 6√3, wpisujemy prostopadłościany w ten sposób, że jedna podstawa prostopadłościanu
zawiera się w podstawie ostrosłupa, a wierzchołki drugiej podstawy należą do krawędzi bocznych
ostrosłupa. Oblicz objętość prostopadłościanu o największym polu powierzchni bocznej.
24 maj 17:27
Eta:

Wymiary prostopadłościanów: b,c,h
| | b√3 | |
ΔMSN równoboczny o boku b to c= 2|SL|= 2* |
| ⇒ c=b√3 |
| | 2 | |
|BS|=a= |SN|+NB| ⇒ |NB|=x = a−b , dla a=10 to x= 10−b , b∊(0,10)
Z podobieństwa trójkątów SBW i NBK z cechy (kkk)
| H | | h | | 6√3 | |
| = |
| ⇒ h= |
| (10−b) |
| a | | x | | 10 | |
pole boczne prostopadłościanu: P
b= 2bh+2ch
| | 6√3 | |
to P(b)= |
| (10−b)*b(1+√3) |
| | 5 | |
P
'(b)=0 ⇒ ........ b=5
wykresem jest parabola ramionami do dołu
więc osiąga wartość największą dla b = 5
to c= b
√3=5
√3 i h=....=3
√3
V=cbh =5
√3*5*3
√3 =
225 [j
2]
24 maj 21:55
Mila:

a=10
H=6
√3
Prostopadłościan wpisany w ostrosłup sześciokątny
P
b=2b*h+2c*h
ΔSPK∼SOD
|OD|=a
| H−h | | H | |
| = |
| gdzie |PK|=b, c=b*√3 |
| |PK| | | a | |
P
b=2b*h+2b
√3*h=2b*h*(1+
√3)
| | 6√3 | |
Pb(b)= |
| *(1+√3)*(10b−b2) |
| | 5 | |
b
w=5
c=5
√3
V=5*5
√3*3
√3=25*3*3=225
========================
Napisz, czy taka jest odpowiedź.
24 maj 22:30
pablo: tak, przepraszam , taka odpowiedz, dziekuje slicznie
25 maj 21:43
Mila:
25 maj 22:29