1 | 1 | 1 | 1 | n | |||||
+ | + | +...+ | = | ||||||
1*5 | 5*9 | 9*13 | (4n−3)(4n+1) | 4n+1 |
k | 1 | k | 1 | ||||
+ | = | + | |||||
4k+1 | (4(k+1)−1)(4(k+1)+1) | 4k+1 | 16k2+24k+5 |
k | 1 | k | 1 | ||||
+ | = | + | [/tex] | ||||
4k+1 | (4(k+1)−3)(4(k+1)+1) | 4k+1 | 16k2+24k+5 |
n | 1 | 1 | |||
= | (1 − | ) | |||
4n+1 | 4 | 4n+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | + | ) | ||||
(4n−3)(4n+1) | 4 | 4n−3 | 4n+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | + | ) | ||||
(4n+1)(4n+5) | 4 | 4n+1 | 4n+5 |
1 | ||
Suma dla (n+1) = suma dla (n) + | ||
(4n+1)(4n+5) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
= | (1 − | ) + | ( | + | ) = | (1 − | ) | |||||||
4 | 4n+1 | 4 | 4n+1 | 4n+5 | 4 | 4n+5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |