Liczenie kąta między bokami trójkąta
Alucarddo: W trójkącie ABC dane są (współrzędne wektorów) AB = [ 1,3 ] i CA = [ −√2, 2√2] oraz kąt BAC =
α.
Trzeba obliczyć α. Ktoś by mi to wytłumaczył ? Myślałem nad poprowadzeniem wysokości dzielącej
AB na pół, po czym policzenie tg α ale coś mi nie wyszło
24 maj 17:04
Janek191:

→
AB = [ 1, 2]
→
AC = [ −
√2, 2
√2]
więc
I AB I =
√1 +32 =
√10
I AC I =
√ 2 + 8 =
√10
| | 1*(−√2) + 2*2√2 | | 3√2 | |
cos α = |
| = |
| |
| | √10*√10 | | 10 | |
24 maj 17:30
Janek191:
Pomyłka

Zły rysunek i reszta.
24 maj 17:33
Alucarddo: Więc czekam dalej
24 maj 17:38
Janek191:

→
AB = [ 1, 3]
→
AC = [
√2. − 2
√2]
więc
I AB I =
√10
I AC I =
√10
| | 1 *√2 − 3*2√2 | | − 5√2 | |
cos α = |
| = |
| = − 0,5√2 |
| | √10*√1 | | 10 | |
α = 135
o
===========
24 maj 18:32