Granice i ciągłość funkcji
Karolina: Hej, pomoże mi ktoś z tymi zadaniami?

1. Rozwiąż nierówność: 1+(x−2x) + (x−2x)
+ ... ≤ 1
2.Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których funkcja
_______
| x
−4x +3
|− −−−−−−−−−−− dla x≠3
f(x)| x−3
|
|3ax −1 dla x=3
|______
jest ciągła w punkcie x0=3
Proszę pomocyyy
24 maj 17:02
iteRacj@:
czy nierówność z punktu 1/ jest poprawnie przepisana? czy jest to ciąg od drugiego wyrazu
stały?
2/ funkcja będzie ciągła, gdy f(3)= limx→3− f(x) = limx→3+ f(x)
zacznij od tych obliczeń
czy we wzorze funkcji w liczniku jest funkcja liniowa?
24 maj 18:30
Michaello: *1. Rozwiąż nierówność: 1+(x−2x) + (x−2x)2 + ... ≤ 1
2. _______
| x2 −4x +3
|− −−−−−−−−−−− dla x≠3
f(x)| x−3
|
|3ax −1 dla x=3
|______
Przepraszam za błędy :'D
24 maj 18:37
Michaello: (Napisałam z konta brata) :'D
24 maj 18:38
iteRacj@:
1/
1+(x−2x) + (x−2x)2 + ... ≤ 1
(x−2x) + (x−2x)2 + ... ≤ 0
(−x) + (−x)2 + (−x)3 +(−x)4 + ... ≤ 0
nierówność będzie mieć rozwiązania, jeśli iloraz ciągu geometrycznego będzie spełniać warunek
|q|<1
ustal, jaki jest iloraz tego ciągu i tę rozwiąż nierówność
w drugim oblicz granice
24 maj 18:46
piotr: 1)
−1<x<1 ∧ −1<−x<1
⇒
−1<x<1
2)
lim
x→3−f(x) = lim
x→3+f(x) = 2
| | 1 | |
f(3) = 3a*3−1 = 2 ⇒ a = |
| |
| | 3 | |
24 maj 20:38