Planimetria
qwer: Pewnie czworokąt jest podzielony na 4 trójkąty. Pola trzech z nich to 18, 24 , 36. Oblicz pole
czwartego trójkąta i całego czworokąta.
24 maj 14:25
ite: Czy to jest pełna treść zadania?
W jaki sposób ten czworokąt jest podzielony na trójkąty?
Jeśli podzieliły go przekątne, to czwarty Δ ma pole 27.
24 maj 14:59
qwer: Tak podzieliły go przekątne, a jak obliczyć to pole 27?
24 maj 15:05
ite:
| PaH | | Pah | | PaH | | PbH | |
| = |
| oraz |
| = |
| |
| PbH | | Pbh | | Pah | | Pbh | |
stąd P
aH* P
bh=P
ah*P
bH
18*36 = 24*27
18*24 = 36*12
24*36 = 18*48
według mnie są trzy możliwości 27,12,48 ?
24 maj 15:42