Równanie
Dawid: Może mi ktoś rozpisać to równanie do postaci kwadratowej?
504V2 − (V2−9)V2=486(V2−9)
24 maj 14:07
Blee:
wymnażasz nawiasy i grupujesz wyrazy ... w czym problem
24 maj 14:08
Dawid: Najpierw mnoże nawias razy to co jest za nawiasem czyli V2 po lewej stronie równania?
CO z tym minusem przed nawiasem, mnożąc przez V2 odrazu zmieniam na znak przeciwny liczbę którą
mnoże przez nawias 3
24 maj 14:19
Blee:
Zadajesz pytania na poziomie podstawówki, a samo zadanie jest zapewne z fizyki, więc ktoś tutaj
ma poważne braki w edukacji.
24 maj 14:31
Dawid: Niestety, ale nie o to pytałem
24 maj 14:36
Blee:
504V2 − (V2−9)*V2 = 486(V2 − 9)
504V2 −V2*V2 −(−9)*V2 = 486*V2 + 489*(−9)
504V2 −V22 +9V2 = 486V2 − 4374
0 = V22 + (486 − 9 − 504)V2 − 4374
V22 − 27V2 − 4374 = 0
24 maj 14:54
Dawid: Dzięki
24 maj 14:59