matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice PILNE
aga:
1
lim −
=
e
1−x
3
x−−−> 1 x−−> 1
−
1−x
3
−−> 0
+
e
1−x
3
−−> ? no własnie do czego to dąży? i ile wynosi ta granica lewostronna? proszę o pomoc
24 maj 12:52
Jerzy:
1
1
Skoro: 1 − x
3
→ 0 , to lim
= [
] = 1
e
1 − x
3
e
0
24 maj 13:03