zad.7.76 klasa II
Marta: Pola powierzchni prostokątnych kartek papieru tworzą ciąg arytmetyczny.Pole powierzchni
pierwszej
pierwszej kartki = 12 cm2, siódmej = 39 cm2. Wszystkie kartki pocięto na kawałki, które
nałożono na
kwadrat o boku 2,1 dm. zakrywając nimi całą powierzchnię. Ile było kartek?
24 maj 12:04
Mila: a
1=12
a
7=39
a
7=12+6*r
12+6r=39
6r=27
P
□=21*21=441
(19.5+4.5n)*n=882
4.5n
2+19.5n−882=0 /*2
9n
2+39n−1764=0, n∊N
+
Było 12 kartek.
Sprawdź samodzielnie , czy wyjdzie suma 441.
25 maj 17:39