Alicja: Czy ktos moze mi pomoc? Za tydzien kolokwium a ja dalej nie moge sobie z tym poradzic

oblicz granice funkcji:
lim x→0 sin3x/sin6x
lim x→0 sin3xctg5x
lim x→0 1-cos2x/5x
2
lim x→π sin2xctgx
lim x→π/4 sinx-cosx/cos2x
14 lis 11:06
mareczek: limx→0sin3x/sin6x=1/2
14 lis 12:03
Alicja: super to ja potrafie sobie zajzec do odpowiedzi tyko jak to rozpisac?
14 lis 12:25
karloz: Alicja - a nie ma przypadkiem jakiś twierdzeń na temat granicy sumy itp..? Bo coś mi się
obija po głowie że coś takiego istnieje, ale ręki sobie nie dam uciąć. Proponuję tablice
matematyczne albo Krysickiego (tam powinno być)
14 lis 13:14
Alicja: Wiecie co jakbym cos z tego rozumiala to nie prosilabym o pomoc ale skoro nikt nie
potrafi tego rozwiazac to dzieki
14 lis 13:21
14 lis 13:58
Alicja: I tak nie zalicze tego kolokwium ale wielkie dzieki coco
14 lis 14:27
14 lis 14:28
Alicja: Nie zalicze bo nie kumam 3/4 przykladow jakie robie wiec po co sie meczyc
14 lis 14:33
coco: A ten co Ci podałam rozumiesz

to dawaj nastepne moze CI pomoę

14 lis 14:34
Alicja: kolejne 4 sa w glownym poscie jaki zamiescilam
ale oprocz tego beda jeszcze pochodne ekstrema monotonicznosc elastycznosc

najwiekszy
problem mam z granicami niestety
14 lis 14:35
Alicja: tak ten juz rozumiem
14 lis 14:36
14 lis 14:48
fx=: 1-cos2x/5x2
19 sty 20:01
fx=: 1-cos2x/5x2
19 sty 20:01
%3Cpre%3E%3Cb%3Efx%3D%3A%3C%2Fb%3E%201-cos2x%2F5x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%0A%3C%2Fpre%3E
19 sty 20:03
gio: 1-cos2x/5x2
19 sty 20:03