Styczne do okręgu
hubik: Napisz równanie stycznych do okręgu przechodzących przez punkt P gdy:
x2+y2−2x−4=0
P=(3,1)
Udało mi dojść do momentu w którym wiem że:
S=(1,0)
P jest poza okręgiem
r =2
i równanie prostej mam chwilowo takie: ax−y−a =0
ale gdy próbuję wyliczyć a wychodzą mi bzdury więc coś tutaj mam źle.. chyba
nie wiem pomocy !
23 maj 23:43
Bogdan:
P = (3, 1), 32 + 12 − 2*3 − 4 = 0, punkt P leży na okręgu
23 maj 23:51
hubik: Teraz wszystko się zgadza
Dziękuję!
24 maj 00:02
Eta:

o: (x−1)
2+y
2=5 , S(1,0) r=
√5 P(3,1) ∊ okręgu
to styczna ma równanie:
(x
P−1)(x−1)+y
P*y=5 ⇒ ...........
y= −2x+7 −− równanie stycznej w punkcie P
============
24 maj 00:04