romb
Dawid: Dwa zadania których nie potrafię rozwiązać
1)Kąt ostry rombu ma miarę 300, a suma długości przekątnych jest równa 20 cm
Wiedząc że tg300=2−√3,oblicz pole tego rombu
2) Pole rombu jest równe 156 cm2.Wysokość rombu ma długość 12 cm.
Oblicz sumę długości jego przekątnych .
23 maj 20:53
sushi:
| | √3 | |
tg 30o= |
| , a nie tak jak podałeś w zadaniu |
| | 3 | |
23 maj 21:01
Bogdan:
tg15o = 2 − √3
23 maj 21:03
iteRacj@:

2/ zastosuj dwa wzory na pole rombu
P=a*h=a
2*sin α
156 cm
2=a*12 cm → a= 13 cm
156 cm
2=(12 cm)
2*sin α
z tego równania wylicz sin α
z tw. cosinusów oblicz krótszą przekątną
z kolejnego wzoru na pole rombu wylicz dłuższą przekątną
i teraz je zsumuj
23 maj 21:10
iteRacj@: * 156 cm2=(13 cm)2*sin α
23 maj 21:12
Eta:

1) można rozwiązać .. bez informacji o tg15
o=2−
√3
| | fe | |
P=a2*sin30o ⇒ 8P=4a2 i P= |
| ⇒ 4P=2fe |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔABS:
f
2+e
2=4a
2 ⇒ (f+e)
2−2fe=4a
2 ⇒ 20
2−4P=8P ⇒
=========
23 maj 21:17
Eta:
2/ podobnie
| | fe | |
P=a*h ⇒ a=13 i P= |
| ⇒ 2fe=4P |
| | 2 | |
f
2+e
2=4a
2 ⇒ (f+e)
2−2fe= 4*169 ⇒ (f+e)
2= 4*169+4P ⇒(f+e)
2=........
f+e= 10
√13 cm
=========
23 maj 21:20