logarytm
hubi: oblicz pierwszy wyraz ciągu (xn) n≥1 jeśli wiadomo że
a) wszystkie wyrazy ciągu (xn) są dodatnie,
b) ciąg (an) określony wzorem an=log3(xn) dla n≥1 jest ciągiem arytmetycznym o różnicy
r=0,5
c)x3*x5=48
23 maj 20:31
sushi:
i co zaproponujesz ?
23 maj 20:37
Eta:
a/ z treści zadania x
1>0
b) log
3(x
n)=a
n ⇒ x
n=3
an to x
n+1=3
an+0,5 =
√3*3
an
| xn+1 | |
| = ......... = √3=q |
| xn | |
ciąg {x
n} jest geometryczny
c) x
3*x
5= x
42
| | x4 | |
x42=48 i x4>0 ⇒ x4=4√3 to x1= |
| =...................... |
| | q3 | |
23 maj 21:40
hubi: już zrobiłem
23 maj 21:47
hubi: dziękuję Eta
23 maj 21:48