Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi
Tosia: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi:
| 1 + sinα | | cosα | |
| = |
| |
| cosα | | 1 − sinα | |
| | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
( |
| − |
| ) * ( 1 + tgα + ctgα) = |
| − |
| |
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
23 maj 18:58
iteRacj@: zacznij od
założeń
| 1 + sin α | | cos α | |
| = |
| |
| cos α | | 1 − sin α | |
skorzystamy z założenia i pomnożymy licznik i mianownik przez (1 − sin α)
| 1 + sin α | | (1 + sin α)*(1 − sin α) | |
| = |
| = |
| cos α | | (1 − sin α)*cos α | |
| | 1 − sin2 α | |
= |
| |
| | (1 − sin α)*cos α | |
spróbuj dokończyć
23 maj 19:21
Janek191:
Albo mnożymy na krzyż
cos2α = ( 1 + sin α)*( 1 + sin α) = 1 − sin2 α
23 maj 19:52